Hulpverlening

Artikelen over hulpverlening en NDE

Psychische problematiek en hulpverlening na een NDE door Drs Igor Corbeau
Toelichting: Dit is de uitermate belangrijke afstudeerscriptie van de klinisch psycholoog Drs Igor Corbeau. Het laat zien met welke veelal psychische problemen nabij-de-doodervaarders te maken kunnen krijgen, en hoe weinig adekwaat of zelfs ronduit beschadigend daarop wordt gereageerd door hulpverleners (verpleegkundigen, artsen, psychiaters, psychologen enz).

Adviezen voor eerste-lijns hulpverleners wanneer die te maken krijgen met nabij-de-doodervaarders.
Toelichting: dit artikel is vooral bedoeld voor verpleegkundigen en andere eerste-lijnshulpverleners die kunnen worden geconfronteerd met patiënten die blijkbaar een nabij-de-doodervaringhebben ondergaan. Zie ook het artikel van Riks Noorman hieronder.

Riks Noorman: wat te doen als hulpverlener als je te maken krijgt met een nabij-de-doodervaarder?
Toelichting: Riks Noorman is zelf een nabij-de-doodervaarder. Hij kreeg zijn ervaring als kind toen hij bijna verdronk.
De tips die hij geeft zijn van zeer veel belang voor eerste-lijn hulpverleners.

Kinder-NDE’s zijn een geval apart
Toelichting: Kinderen die een nabij-de-doodervaring hebben gehad, vragen een meer dan gewone aandacht.
Deze tekst gaat daar uitvoerig op in.

Ontmoetingen van voormalig ziekenhuispastor Hans Stolp
Toelichting: Hans Stolp heeft als ziekenhuispastor meermalen ervaren hoe zieken, waaronder kinderen, ervaringen hadden die nauw verwant zijn aan de nabij-de-doodervaring, zoals sterfbedvisioenen.

Strax-voorjaar 2007
Toelichting: In het kwartaaltijdschrift “Strax”, naar eigen zeggen “het eerste tijdschrift dat een antwoord biedt op de groeiende publieke acceptatie van de dood als onderdeel van het leven” verscheen in hun lentenummer van dit jaar een artikel over nabij-de-doodervaringen, geschreven door Annemarie de Haas. Daarin kwamen Dr Pim van Lommel en Netwerk NDE-donatrice, tevens NDE-ster, Tienke Klein, aan het woord.

Print Friendly, PDF & Email